Biografie

Van jongs af aan genoot ik al van zingen. Ik had muzikale, zingende ouders en mijn moeder speelde ook trompet. Op de lagere school zong ik liedjes in de klas en in het schoolkoor. Later zong ik heerlijk met mijn zussen 3-stemmig liedjes, bijv. tijdens het doen van de afwas. We genoten met zijn drieën van o.a. The Rose en The Lion Sleeps Tonight. Die voerden we in het voortgezet onderwijs ook op tijdens leerling muziekconcerten, met een super enthousiaste muzieklerares. Ik denk er met een fijn gevoel aan terug!

Bij mijn leraar Thom de Graaf (bekend van o.a. Karin Bloemen en Gerard Joling) heb ik een aantal jaren zangles gevolgd. Thom heeft voor mij een solide basis gelegd voor het ontwikkelen en behouden van mijn eigen klankkleur. Middels het voorbereiden en uitvoeren van leerling concerten met Thom De Graaf, heb ik ervaring opgedaan met meerstemmig zingen van duet tot dubbelkwartet optredens. 

Daarna ben ik hier en daar zelf op uitnodiging gaan zingen. Bijzonder waren o.a. optredens bij het Helders Mannenkoor en bij het Stedelijk Muziekkorps. Hier mocht ik o.a. een nieuw gecomponeerd modern muziekstuk, waarin ook een sopraan partij was verwerkt, zingen. Later heb ik ook zanglessen gevolgd bij Paul Sanders, Theo Jobst en Maria Rondèl. Heel bijzonder vond ik een Masterclass bij Christina Deutekom, zij heeft mij op het klassieke vlak echt een boost gegeven!

Gaandeweg volgden meer optredens. Ik heb een aantal jaren bij operette verenigingen met plezier eerst in het koor gezongen, daarna kleine rollen en vervolgens hoofdrollen mogen vertolken. Er volgden later ook enkele jaren als gastsoliste bij de verenigingen Harmonie in Den Helder en P&O in Purmerend.

Ik heb het bijzondere genoegen gehad om verschillende operette uitvoeringen samen met de tenor Arnold Bezuyen te kunnen zingen. Arnold wist al vroeg dat hij beroeps wilde worden en heeft dat, volhardend en professioneel, meer dan waargemaakt. 

Een andere en net zo plezierige leerschool, was zingen met orkesten in verschillende setting, met pianisten en zelfs met een dixielandband. Bijna 15 jaar lang heb ik met zangvrienden uit de leerlingengroep van Thom de Graaf, het kwartet en later het trio Internos gevormd, met begeleidend pianiste. 

Tegelijkertijd heb ik heel wat jaren gezongen bij het “Terps kwartet”, bestaande uit een groep zangers, begeleid door instrumentalisten. Heel wat reguliere kerk- en erediensten in o.a. ‘het Witte Kerkje’, de Terp, zijn opgeluisterd door deze groep. Deelnemend aan het Laurentius kerkkoor in het dorp, genoot ik van de klassieke werken en de hoge sopraan partijen. Ook de kerkelijke muziek zit dus goed verankerd in mijn repertoire.

Vanaf eind 2011 ben ik andere podia gaan ontdekken. Ik heb in de afgelopen jaren, allerlei nieuwe genres toegevoegd aan mijn repertoire. Optreden met muziekbanden, zingen èn entertainen tegelijk. Een heel andere discipline dan optreden tijdens een klassiek concert op een (groot) podium met live begeleiding!

Bij de diversiteit van mijn repertoire hoort ook het lidmaatschap van de ARC en AAC, 2 artiesten  clubs waar vooral het (oude) Jordaanse en Amsterdamse repertoire voorbij komt. Liedjes die stuk voor stuk feestelijke nostalgie brengen en zeer gewaardeerd worden bij verschillende gelegenheden.

Ik heb de breedte opgezocht van verschillende muziekgenres en zo heel wat diverse stijlen kunnen toevoegen. Country, Pop, Soul, Disco, Latin, (Jazz) Standards, Rock & Rol, het Nederlandse repertoire met o.a. de Jordaanse liedjes, Easy-Listening in vele genres, Golden Oldies, zelfs vanaf de jaren 40. Theater met musical en luisterliedjes, repertoire voor kids met o.a. Disney, K3 of de bekende liedjes van de vakantie-animatieteams, noem het maar, ik zing het…

De klassieke kant heb ik weer omarmd met opera en daarmee bijv. mijn moeder, die mijn grootste fan was, verrast met Nessun Dorma in haar straat voor het huis, toen ze 75 jaar werd. Haar favoriete foto, op de homepage en die van mijn visite kaartje, zijn dus met reden gekozen. Zo zal ze altijd mee onderweg zijn!

Mijn hele leven heeft in het teken gestaan van zingen en gaandeweg heb ik ontdekt dat ik niet alleen gezegend ben met een groot bereik, maar ook met heel veel mogelijkheden voor wat betreft het zingen van diverse stijlen. Al die jaren zingen heeft geresulteerd in een keuze en hoeveelheid van vele honderden mogelijkheden! Eenzelfde hoeveelheid staat nog te wachten op mijn to-do-list! Zingen is voor mij niet anders dan ademen. Zingen is voor mij het kunnen uiten van mijn gevoel en ik ervaar grote meerwaarde door die gevoelens tijdens het zingen te delen met anderen!